Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Nasiona warzyw holenderskich » Kapusta - nasiona holenderskie » Kapusta włoska - nasiona holenderskie

Kapusta włoska - nasiona holenderskie

Dodatkowe opcje przeglądania

Kapusta ( Brassica oleracea ), jest warzywem z rodziny kapustowatych ( Brassicaceae ), która liczy
sobie blisko czterdzieści gatunków. Najpopularniejszymi gatunkami kapusty są : biała, brukselka,
chińska, czerwona, pekińska, stożkowa i włoska. Jadalne części są niskokaloryczne i stanowią
doskonałe źródło witaminy C, E, A i witaminy z grupy B (B1,B2). Zawiera również składniki mineralne
takie jak żelazo, fosfor oraz magnez i wapń. Kapusta głowiasta, ogólnie nazywana po prostu „kapustą”,
jest głównym warzywem stołowym w większości krajów strefy umiarkowanej.Wszystkie formy kapusty
mają soczyste liście wolne od włosów i pokryte woskową powłoką. Rośliny najlepiej rosną w klimacie
łagodnym do chłodnego i tolerują mróz; niektóre formy tolerują twarde zamrażanie w określonych
okresach wzrostu. Kapusta głowiasta jest jedną z najbardziej znaczących ekonomicznie form rośliny.
Główki odmian ogrodniczych kapusty głowiastej mają kształt od spiczastego przez kulisty do płaskiego;
od miękkiej do twardej struktury; przez różne odcienie zieleni, szarozielonej i magenty lub czerwieni; i od
mniej niż 1 kg do ponad 10 kg wagi. Mniej twarde odmiany należy stosować po zbiorach do sałatek, w
kuchni lub do produkcji kapusty kiszonej, natomiast odmiany twarde nadają się do przechowywania w
zimie.
Kapusta włoska- nasiona holenderskie w odpowiednich warunkach kiełkują już po 3-4 dniach.
Optymalną temperaturą wzrostu jest 15-20°C. Kapustę uprawia się przez siew na rozsadnik,
bezpośrednio do gruntu.Odmiany wczesne mają okres wegetacji 60-90dni, średnio-wczesne 100-120dni
i odmiany późne u których okres wegetacji może wynosić nawet do 165 dni -kapusta Baikal F1( wysoka
odporność na niską temperaturę) . Do optymalnego wzrostu kapusta potrzebuje właściwego nawożenia,
wilgotnej gleby z dużą zawartością materii organicznej i pH pomiędzy 6,5 a 6,8
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ