Szpinak jest jedną z bardziej wytrzymałych roślin wśród warzyw (duża odporność), powinien być odpowiednio chroniony przed wiatrem i warunkami pogodowymi, szczególnie na początku siewu. Aby uzyskać idealny produkt, podczas siewu należy również wziąć pod uwagę następujące kwestie: szpinak-nasiona holenderskie należy siać do gleby na około dwa do trzech centymetrów. Między rzędami powinno być około dwudziestu centymetrów, a między poszczególnymi roślinami pięć centymetrów. Dzięki temu szpinak prawidłowo się rozwija, a każda roślina otrzymuje wystarczającą ilość światła i składników odżywczych.
Bardzo ważne jest utrzymanie optymalngo nawożenia. Aby rośliny mogły rosnąć, gleba szpinaku powinna być zawsze lekko wilgotna. Jednak woda nie powinna gromadzić się, aby przeciwdziałać pleśni. Podczas nawożenia szpinaku: mniej znaczy więcej. Nawet kompost lub nawóz o niskiej zawartości chlorków są wystarczające do stabilnego wzrostu. Nadmierne nawożenie może nawet spowodować, że szpinak zgromadzi zbyt dużo niezdrowego azotanu i stanie się gorzki i niejadalny.
Szpinaku nie należy już zbierać, gdy wytwarza pędy kwiatowe. Od tego momentu zawartość azotanów w roślinach jest zbyt wysoka, co sprawia, że smak jest staje się gorzki, a nawet może prowadzić do zatrucia.