Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Nasiona warzyw holenderskich » Kapusta - nasiona holenderskie » Kapusta czerwona - nasiona holenderskie

Kapusta czerwona - nasiona holenderskie

Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Tylko nowości
Tylko promocje
Kapusta Czerwona Klimaro F1
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
Kapusta Czerwona Lodero F1
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
Kapusta Rona

Kapusta Rona

137,94 zł
dodaj do schowka
Kapusta Roxy

Kapusta Roxy

167,82 zł
dodaj do schowka
Kapusta Zelox
dodaj do schowka
Kapusta, Czerwona Buscaro F1
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
Kapusta, Czerwona Integro F1
dodaj do schowka
szt. Do koszyka

Kapusta ( Brassica oleracea ), jest warzywem z rodziny kapustowatych ( Brassicaceae ), która liczy
sobie blisko czterdzieści gatunków. Najpopularniejszymi gatunkami kapusty są : biała, brukselka,
chińska, czerwona, pekińska, stożkowa i włoska. Jadalne części są niskokaloryczne i stanowią
doskonałe źródło witaminy C, E, A i witaminy z grupy B (B1,B2). Zawiera również składniki mineralne
takie jak żelazo, fosfor oraz magnez i wapń. Kapusta głowiasta, ogólnie nazywana po prostu „kapustą”,
jest głównym warzywem stołowym w większości krajów strefy umiarkowanej.Wszystkie formy kapusty
mają soczyste liście wolne od włosów i pokryte woskową powłoką. Rośliny najlepiej rosną w klimacie
łagodnym do chłodnego i tolerują mróz; niektóre formy tolerują twarde zamrażanie w określonych
okresach wzrostu. Kapusta głowiasta jest jedną z najbardziej znaczących ekonomicznie form rośliny.
Główki odmian ogrodniczych kapusty głowiastej mają kształt od spiczastego przez kulisty do płaskiego;
od miękkiej do twardej struktury; przez różne odcienie zieleni, szarozielonej i magenty lub czerwieni; i od
mniej niż 1 kg do ponad 10 kg wagi. Mniej twarde odmiany należy stosować po zbiorach do sałatek, w
kuchni lub do produkcji kapusty kiszonej, natomiast odmiany twarde nadają się do przechowywania w
zimie.
Kapusta czerwona- nasiona holenderskie w odpowiednich warunkach kiełkują już po 3-4 dniach.
Optymalną temperaturą wzrostu jest 15-20°C. Kapustę uprawia się przez siew na rozsadnik,
bezpośrednio do gruntu lub przez produkcję rozsady . Sadzonki odmian wczesnych o okresie wegetacji
od ok.55 dni, po wysadzeniu do gruntu należy okryć folią perforowaną lub agrowłókniną aby
zabezpieczyć je przed przymrozkami. Okres wegetacji może wynosić nawet do 160 dni ( plenna
odmiana kapusty Regilius F1) . Do optymalnego wzrostu kapusta potrzebuje właściwego nawożenia,
wilgotnej gleby z dużą zawartością materii organicznej i pH pomiędzy 6,5 a 7,5.
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu