Kapusta ( Brassica oleracea ), jest warzywem z rodziny kapustowatych ( Brassicaceae ), która liczy
sobie blisko czterdzieści gatunków. Najpopularniejszymi gatunkami kapusty są : biała, brukselka,
chińska, czerwona, pekińska, stożkowa i włoska. Jadalne części są niskokaloryczne i stanowią
doskonałe źródło witaminy C, E, A i witaminy z grupy B (B1,B2). Zawiera również składniki mineralne
takie jak żelazo, fosfor oraz magnez i wapń. Kapusta głowiasta, ogólnie nazywana po prostu „kapustą”,
jest głównym warzywem stołowym w większości krajów strefy umiarkowanej.Wszystkie formy kapusty
mają soczyste liście wolne od włosów i pokryte woskową powłoką. Rośliny najlepiej rosną w klimacie
łagodnym do chłodnego i tolerują mróz; niektóre formy tolerują twarde zamrażanie w określonych
okresach wzrostu. Kapusta głowiasta jest jedną z najbardziej znaczących ekonomicznie form rośliny.
Główki odmian ogrodniczych kapusty głowiastej mają kształt od spiczastego przez kulisty do płaskiego;
od miękkiej do twardej struktury; przez różne odcienie zieleni, szarozielonej i magenty lub czerwieni; i od
mniej niż 1 kg do ponad 10 kg wagi. Mniej twarde odmiany należy stosować po zbiorach do sałatek, w
kuchni lub do produkcji kapusty kiszonej, natomiast odmiany twarde nadają się do przechowywania w
zimie.
Kapusta czerwona- nasiona holenderskie w odpowiednich warunkach kiełkują już po 3-4 dniach.
Optymalną temperaturą wzrostu jest 15-20°C. Kapustę uprawia się przez siew na rozsadnik,
bezpośrednio do gruntu lub przez produkcję rozsady . Sadzonki odmian wczesnych o okresie wegetacji
od ok.55 dni, po wysadzeniu do gruntu należy okryć folią perforowaną lub agrowłókniną aby
zabezpieczyć je przed przymrozkami. Okres wegetacji może wynosić nawet do 160 dni ( plenna
odmiana kapusty Regilius F1) . Do optymalnego wzrostu kapusta potrzebuje właściwego nawożenia,
wilgotnej gleby z dużą zawartością materii organicznej i pH pomiędzy 6,5 a 7,5.