Schowek (0) Zaloguj się Załóż konto

Producenci

Kontakt

Promocje

Cebula Rijnsburger 5 (Hazera)

Cebula Rijnsburger 5 (Hazera)278,40 zł249,00 zł

Kapusta Zielonor

Kapusta Zielonor137,78 zł128,28 zł

Kalafior Raft F1

Kalafior Raft F1230,55 zł217,30 zł

Kalafior Sabord F1

Kalafior Sabord F1 260,13 zł245,18 zł

Kalafior Thalassa F1

Kalafior Thalassa F1 243,60 zł229,60 zł

 Dynia Halloween Spitfire F1

Dynia Halloween Spitfire F1253,17 zł236,00 zł

Dynia Dynamite

Dynia Dynamite170,00 zł131,00 zł

Hity sezonu

Hity

  • titanum
  • giewont

Ostatnio dodane

Polecamy

1234
1 » 2 » Papryka - nasiona holenderskie3

Papryka - nasiona holenderskie

Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Tylko nowości
Tylko promocje
Papryka King Arthur F1

Papryka King Arthur F1

1 794,96 zł
szt. Do koszyka
Papryka Rodrigo F1

Papryka Rodrigo F1

119,80 zł
szt. Do koszyka
Papryka Corinto F1

Papryka Corinto F1

278,40 zł
szt. Do koszyka
Papryka Jupiter

Papryka Jupiter

56,18 zł
szt. Do koszyka
Papryka Balta

Papryka Balta

194,43 zł
szt. Do koszyka
Papryka Yecla

Papryka Yecla

288,67 zł
szt. Do koszyka
Papryka Salomon F1

Papryka Salomon F1

134,00 zł
szt. Do koszyka
Papryka Ridrigo F1

Papryka Ridrigo F1

119,80 zł
szt. Do koszyka
Papryka Murano F1

Papryka Murano F1

136,66 zł
szt. Do koszyka
Papryka Solanor F1

Papryka Solanor F1

48,81 zł
szt. Do koszyka

Papryka - nasiona holenderskie
Paprykę uprawia się na otwartym gruncie,  w tunelach foliowych lub szklarniach. Wysoki plon uzyskujemy wysiewając dobrej jakości nasiona holenderskie . Ważnym aspektem jest wybór odpowiedniego stanowiska.  Najlepsze są lekkie gleby, takiej jak glina piaszczysta lub glina, dobrze przepuszczalna, bogata w materię organiczną. Preferowane pH gleby powinno wynosić między 6,5 a 7,5.Papryka jest podatna na choroby przenoszone przez glebę spowodowane przez grzyby, wirusy lub bakterie. Dlatego zaleca się zmianowanie.
W warunkach soli fizjologicznej kationy sodu konkurują z kationami potasu o miejsca pobierania w korzeniach, a chlorek konkuruje o pobieranie azotu azotanowego i zmniejsza wydajność. Spowoduje to niedobór potasu w roślinach papryki, prowadząc do niskiej liczby owoców na roślinę. Środki naprawcze w takich warunkach muszą obejmować następujące kroki:
-Obfite stosowanie potasu, ponieważ ten konkretny kation może skutecznie konkurować z sodem i znacznie zmniejszyć jego pobieranie i negatywne skutki.
-Obfite stosowanie azotanu, ponieważ ten konkretny anion może skutecznie konkurować z chlorem i znacznie zmniejszyć jego wychwyt i niekorzystne skutki. 
-Ponadto wapń może pomóc w hamowaniu wychwytu sodu. Gdy dostępna jest wystarczająca ilość wapnia, korzenie wolą pobierać potasu niż sodu, a pobieranie sodu będzie tłumione.
 Odżywianie cynku w roślinach wydaje się odgrywać główną rolę w odporności na sól w papryce i innych uprawach. Odpowiedni stan odżywienia cynku (Zn) poprawia tolerancję na stres solny, prawdopodobnie poprzez wpływ na integralność strukturalną i kontrolowanie przepuszczalności błon komórek korzeniowych. Odpowiednie odżywianie Zn zmniejsza nadmierne pobieranie sodu (Na + ) przez korzenie w warunkach soli fizjologicznej.
Papryka jest bardzo wrażliwa na niedobór wapnia, który objawia się objawem zgnilizny pod koniec kwitnienia (BER) na owocach. Warunki zasolenia znacznie zwiększają intensywność BER. Ale ostatnio stwierdzono, że mangan (Mn) służy jako przeciwutleniacz w owocach pieprzu, dlatego dodanie manganu do papryki uprawianej w zasoleniu może złagodzić objawy BER w owocach. Należy zachować szczególną ostrożność, aby uniknąć warunków wzrostu, które nasilają zjawisko BER. 
Papryka- nasiona holenderskie wysiewamy  od końca lutego do pierwszej dekady marca . Wczesna odmiana wysadzana jest pod osłony.