Kapusta ( Brassica oleracea ), jest warzywem z rodziny kapustowatych ( Brassicaceae ), która liczy sobie blisko czterdzieści gatunków. Najpopularniejszymi gatunkami kapusty są : biała, brukselka, chińska, czerwona, pekińska, stożkowa i włoska. Jadalne części są niskokaloryczne i stanowią doskonałe źródło witaminy C, E, A i witaminy z grupy B (B1,B2). Zawiera również składniki mineralne takie jak żelazo, fosfor oraz magnez i wapń. Kapusta głowiasta, ogólnie nazywana po prostu „kapustą”, jest głównym warzywem stołowym w większości krajów strefy umiarkowanej.Wszystkie formy kapusty mają soczyste liście wolne od włosów i pokryte woskową powłoką. Rośliny najlepiej rosną w klimacie łagodnym do chłodnego i tolerują mróz; niektóre formy tolerują twarde zamrażanie w określonych okresach wzrostu. Kapusta głowiasta jest jedną z najbardziej znaczących ekonomicznie form rośliny. Główki odmian ogrodniczych kapusty głowiastej mają kształt od spiczastego przez kulisty do płaskiego; od miękkiej do twardej struktury; przez różne odcienie zieleni, szarozielonej i magenty lub czerwieni; i od mniej niż 1 kg do ponad 10 kg wagi. Mniej twarde odmiany należy stosować po zbiorach do sałatek, w kuchni lub do produkcji kapusty kiszonej, natomiast odmiany twarde nadają się do przechowywania w zimie.
Kapusta biała- nasiona holenderskie w odpowiednich warunkach kiełkują już po 3-4 dniach. Optymalną temperaturą wzrostu jest 15-20°C. Kapustę uprawia się przez siew na rozsadnik, bezpośrednio do gruntu lub przez produkcję rozsady w ogrzewanym tunelu foliowym na przełomie stycznia i lutego. Sadzonki odmian wczesnych o okresie wegetacji od ok.45 dni po wysadzeniu do gruntu należy okryć folią perforowaną lub agrowłókniną aby zabezpieczyć je przed przymrozkami. Okres wegetacji może wynosić nawet do 160 dni ( odmiana kapusty białej Cilion F1 ) . Do optymalnego wzrostu kapusta potrzebuje właściwego nawożenia, wilgotnej gleby z dużą zawartością materii organicznej i pH pomiędzy 6,5 a 6,8.