Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Nasiona warzyw holenderskich » Kapusta - nasiona holenderskie » Kapusta włoska - nasiona holenderskie

Kapusta włoska - nasiona holenderskie

Dodatkowe opcje przeglądania

Kapusta ( Brassica oleracea ), jest warzywem z rodziny kapustowatych ( Brassicaceae ), która liczy
sobie blisko czterdzieści gatunków. Najpopularniejszymi gatunkami kapusty są : biała, brukselka,
chińska, czerwona, pekińska, stożkowa i włoska. Jadalne części są niskokaloryczne i stanowią
doskonałe źródło witaminy C, E, A i witaminy z grupy B (B1,B2). Zawiera również składniki mineralne
takie jak żelazo, fosfor oraz magnez i wapń. Kapusta głowiasta, ogólnie nazywana po prostu „kapustą”,
jest głównym warzywem stołowym w większości krajów strefy umiarkowanej.Wszystkie formy kapusty
mają soczyste liście wolne od włosów i pokryte woskową powłoką. Rośliny najlepiej rosną w klimacie
łagodnym do chłodnego i tolerują mróz; niektóre formy tolerują twarde zamrażanie w określonych
okresach wzrostu. Kapusta głowiasta jest jedną z najbardziej znaczących ekonomicznie form rośliny.
Główki odmian ogrodniczych kapusty głowiastej mają kształt od spiczastego przez kulisty do płaskiego;
od miękkiej do twardej struktury; przez różne odcienie zieleni, szarozielonej i magenty lub czerwieni; i od
mniej niż 1 kg do ponad 10 kg wagi. Mniej twarde odmiany należy stosować po zbiorach do sałatek, w
kuchni lub do produkcji kapusty kiszonej, natomiast odmiany twarde nadają się do przechowywania w
zimie.
Kapusta włoska- nasiona holenderskie w odpowiednich warunkach kiełkują już po 3-4 dniach.
Optymalną temperaturą wzrostu jest 15-20°C. Kapustę uprawia się przez siew na rozsadnik,
bezpośrednio do gruntu.Odmiany wczesne mają okres wegetacji 60-90dni, średnio-wczesne 100-120dni
i odmiany późne u których okres wegetacji może wynosić nawet do 165 dni -kapusta Baikal F1( wysoka
odporność na niską temperaturę) . Do optymalnego wzrostu kapusta potrzebuje właściwego nawożenia,
wilgotnej gleby z dużą zawartością materii organicznej i pH pomiędzy 6,5 a 6,8
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu