Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Nasiona warzyw holenderskich » Kapusta - nasiona holenderskie » Kapusta biała - nasiona holenderskie

Kapusta biała - nasiona holenderskie

Dodatkowe opcje przeglądania
Kapusta Tiara F1
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
Kapusta Tobia

Kapusta Tobia

156,10 zł147,60 zł
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
Kapusta Transam F1
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
Kapusta Tucana
dodaj do schowka
Kapusta Typhoon F1 nasiona precyzyjne
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
Kapusta Veronor
dodaj do schowka
Kapusta Vestri

Kapusta Vestri

177,46 zł167,82 zł
dodaj do schowka
Kapusta Vettel F1
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
Kapusta Zielonor
dodaj do schowka

Kapusta ( Brassica oleracea ), jest warzywem z rodziny kapustowatych ( Brassicaceae ), która liczy sobie blisko czterdzieści gatunków. Najpopularniejszymi gatunkami kapusty są : biała, brukselka, chińska, czerwona, pekińska, stożkowa i włoska. Jadalne części są niskokaloryczne i stanowią doskonałe źródło witaminy C, E, A i witaminy z grupy B (B1,B2). Zawiera również składniki mineralne takie jak żelazo, fosfor oraz magnez i wapń. Kapusta głowiasta, ogólnie nazywana po prostu „kapustą”, jest głównym warzywem stołowym w większości krajów strefy umiarkowanej.Wszystkie formy kapusty mają soczyste liście wolne od włosów i pokryte woskową powłoką. Rośliny najlepiej rosną w klimacie łagodnym do chłodnego i tolerują mróz; niektóre formy tolerują twarde zamrażanie w określonych okresach wzrostu. Kapusta głowiasta jest jedną z najbardziej znaczących ekonomicznie form rośliny. Główki odmian ogrodniczych kapusty głowiastej mają kształt od spiczastego przez kulisty do płaskiego; od miękkiej do twardej struktury; przez różne odcienie zieleni, szarozielonej i magenty lub czerwieni; i od mniej niż 1 kg do ponad 10 kg wagi. Mniej twarde odmiany należy stosować po zbiorach do sałatek, w kuchni lub do produkcji kapusty kiszonej, natomiast odmiany twarde nadają się do przechowywania w zimie.

Kapusta biała- nasiona holenderskie w odpowiednich warunkach kiełkują już po 3-4 dniach. Optymalną temperaturą wzrostu jest 15-20°C. Kapustę uprawia się przez siew na rozsadnik, bezpośrednio do gruntu lub przez produkcję rozsady w ogrzewanym tunelu foliowym na przełomie stycznia i lutego. Sadzonki odmian wczesnych o okresie wegetacji od ok.45 dni po wysadzeniu do gruntu należy okryć folią perforowaną lub agrowłókniną aby zabezpieczyć je przed przymrozkami. Okres wegetacji może wynosić nawet do 160 dni ( odmiana kapusty białej Cilion F1 ) . Do optymalnego wzrostu kapusta potrzebuje właściwego nawożenia, wilgotnej gleby z dużą zawartością materii organicznej i pH pomiędzy 6,5 a 6,8.

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu